Artykuły medyczne,  Artykuły zdrowie

Czy warto mieć spiżarnię w domu?

Kupujemy dużo, czasem może zbyt wiele. Idąc do sklepu, bardzo często nie analizujemy co tak naprawdę będzie nam potrzebne, a co jedynie zbyteczne. Promocje, super okazje czy niskie ceny, przyciągają klientów głodnych sklepowych atrakcji. Na każdym kroku, w każdym mniejszym czy większym obiekcie handlowym, w markecie, supermarkecie czy hipermarkecie, promocji jest bez liku. Jedni umieją, inni nie potrafią się im oprzeć.

 Zdarza się, że do domu wracamy objuczeni jak wielbłądy. Wychodzimy z założenia, że a nóż coś się nam przyda. Jeśli masz problem z kupowaniem, zanim wyjdziesz z domu napisz na kartce jakie artykuły spożywcze są ci najbardziej potrzebne w kuchni. W ten sposób unikniesz niepotrzebnego wydawania pieniędzy i zaoszczędzisz sporo wolnego miejsca w swojej lodówce czy szafce.

Jeżeli jednak nie potrafisz zapanować nad kupowaniem artykułów spożywczych lub, gdy twoja liczna rodzina potrzebuje dużo jedzenia, a nie masz gdzie trzymać wszelkich produktów, postaw na domową spiżarkę. Jeśli twoja lodówka pęka w szwach, nie jesteś w stanie włożyć do niej niczego więcej, postaw na spiżarkę. To najlepsze wyjście dla Ciebie i twoich najbliższych.

Jeśli dopiero zamierzasz wybudować dom, zwróć uwagę, które projekty domów mają zaplanowaną spiżarnię. Gdzie powinna znajdować się domowa spiżarka? Najlepiej, jeśli będzie ulokowana w kuchni bądź nieopodal kuchennego aneksu. Zdarza się również, że przechowalnia na przetwory i produkty spożywcze, znajduje się tuż obok wejścia do mieszkania. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na taki luksus w domu. Ludzie mieszkający w blokach czy dysponujący niewielkim metrażem, mają spory problem z wygospodarowaniem wolnej przestrzeni. Ci, którzy mają taką możliwość, winni ją zatem jak najlepiej wykorzystać. Starajmy się, by koło naszej spiżarki nie znajdowały się żadne urządzenia emitujące ciepło, tj. grzejniki, kaloryfery czy inne sprzęty, które mogłyby sprawić, że znajdujące się we wnętrzu jedzenie, uległoby przedwczesnemu rozkładowi.

Jak urządzić naszą domową spiżarnię?

W bardzo prosty sposób. Podstawą w tym miejscu będą oczywiście półki. Małe, duże, szersze i węższe, w zależności od naszych potrzeb. Ważne, by wszystko to, co dla nas najistotniejsze, znalazło swoje miejsce. Półki możemy wykonać samodzielnie, zlecić pracę stolarzowi, ewentualnie zakupić gotowe już regaliki czy inne meble, na których bez problemu ustawić można przeróżne słoiki, weki, butelki z winem bądź sokami czy inne przetwory bądź produkty spożywcze. Starajmy się zagospodarować wszystko tak, by było nam wygodnie sięgać po konieczne artykuły.

Wentylacja w spiżarni

Domowa spiżarka powinna być wyposażona w odpowiednią wentylację. Odpowiednia temperatura to podstawa, inaczej nasze przetwory po prostu się zepsują. W czym przechowywać owoce, warzywa i inne smakowite rzeczy? Najlepiej w szklanych pojemnikach bądź w tych, wykonanych z tworzywa sztucznego. Dlaczego? To bardzo proste! Ponieważ nie wchodzą w reakcje chemiczne z produktami, które znajdują się w ich wnętrzu.

Domowa spiżarnia to świetny sposób dla wszystkich łakomczuchów. Ci, którzy kochają robić dżemy, soki owocowe, weki czy inne przetwory, z pewnością wygospodarują sobie trochę wolnej przestrzeni, by tam stworzyć królestwo dla ulubionych smakołyków. Dzięki takiemu rozwiązaniu, zawsze wtedy, gdy masz ochotę na kanapkę z powidłami śliwkowymi, masz chęć na kiszonego ogórka czy chcesz skosztować herbaty z sokiem malinowym, możesz bez przeszkód sięgnąć po satysfakcjonujący cię produkt własnej roboty bądź ten zakupiony w sklepie.

Jeśli nie masz czasu, pracujesz do późna, nie wyrabiasz się na zakrętach, ciężko ci pogodzić pracę z domowymi czynnościami, nie załamuj rąk. Rób zatem większe zakupy raz w tygodniu, chowaj je do swojej spiżarki i ciesz się z takiej możliwości, którą daje ci domowa przechowalnia na artykuły spożywcze.

Pamiętaj, by regularnie sprzątać w swojej spiżarce. Jeśli coś się zepsuje, straci termin ważności, nie czekaj aż zupełnie spleśnieje czy rozłoży się na dobre, wyrzucaj wszystko na bieżąco. Unikniesz wówczas nieprzyjemnych zapachów unoszących się po całej spiżarni, kuchni a nawet po całym mieszkaniu. Chyba nie chcesz, by twój dom stał się siedliskiem zarazków i innych drobnoustrojów? Z pewnością nie takiego rozwiązania sobie życzysz. Sprzątaj zatem regularnie, z czasem wejdzie ci to w nawyk. Profilaktyka to podstawa.

Spiżarnia to również idealne miejsce na przechowywanie produktów, gdy zbliżają się święta czy inne, istotne dla ciebie uroczystości. Cały zapas koniecznych artykułów, możesz zakupić za jednym razem, schować w domowej spiżarni i wyjmować pojedyncze produkty zawsze wtedy, gdy coś ci jest niezbędne do przygotowania pysznej potrawy. Nie musisz wówczas wyskakiwać z domu do sklepu, by zakupić potrzeby dżem do ciasta, koncentrat pomidorowy do zupy czy makaron na spaghetti, wszystko bowiem masz na wyciągnięcie ręki, wystarczy jedynie po to sięgnąć.

Posiadanie własnej spiżarni w domu jednorodzinnym bardzo ułatwia nam życie. To naprawdę świetne rozwiązanie dla osób zapracowanych, jak i dla tych, którzy kochają jeść, robić własne przetwory i grodzić je na zimę. Takie zapasy zawsze się przydadzą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *