Artykuły Kobieta Mężczyzna,  Artykuły zdrowie,  Poradniki,  Zdrowie i Uroda

Dużo siedzisz, mało się ruszasz i źle jadasz? Możesz być w grupie ryzyka!

Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej czy złe nawyki żywieniowe – to najczęstsze czynniki ryzyka mogące doprowadzić do zakrzepicy. Choć zazwyczaj dotyczy ona osób starszych, może zaatakować właściwie każdego. Jak rozpoznać chorobę i jej zapobiegać?

 

Mianem zakrzepicy określa się żylną chorobę zakrzepowo-zatorową, inaczej też zakrzepowe zapalenie żył głębokich. Zwykle obejmuje ona żyły podudzia, a zdecydowanie rzadziej uda lub miednicy. Mimo że zakrzep nie musi stanowić zagrożenia dla życia, jego oderwanie się od ściany żyły może przyczynić się do powstania zatoru tętnicy płucnej i prowadzić do śmierci.

 

Jak rozwija się choroba zakrzepowa?

 

Gdy układ krwionośny nie funkcjonuje w pełni prawidłowo, może dojść do zalegania krwi w żyłach. To z kolei może prowadzić do rozwoju stanu zapalnego oraz uszkodzenia warstwy nabłonka pokrywającego naczynia, a w rezultacie powstania w tych miejscach zakrzepów.

 

Wraz z upływem czasu zakrzepy, jak inaczej określa się skrzepliny, mogą zmniejszyć średnicę naczyń krwionośnych i utrudniają dopływ krwi do serca. Czasem zakrzep zostaje naturalnie wchłonięty, lecz jeśli do tego nie dojdzie, może on się rozrosnąć i w konsekwencji zatkać żyłę.

 

Najczęstsze objawy choroby zakrzepowej

 

Gwałtowny ból w łydce, który nasila się przy zginaniu stopy i uciskaniu jej podeszwy to jeden z pierwszych objawów, jakie daje zakrzepowe zapalenie żył głębokich. Dolegliwościom tym mogą towarzyszyć także trudności z chodzeniem i staniem, obrzęk i zaczerwienienie skóry, a w niektórych przypadkach również wysoka gorączka oraz przyspieszona czynność serca.

 

Jednak niekiedy choroba zakrzepowa nie daje żadnych symptomów. Nie tak rzadko zdarza się, że jest ona wykrywana przez przypadek lub dopiero w chwili wystąpienia powikłań.

 

Kto jest zagrożony zakrzepicą?

 

Na chorobę zakrzepową narażone są głównie osoby, które ukończyły 40 lat i prowadzą mało aktywny tryb życia. Duży wpływ na rozwój choroby mają też różne schorzenia, w tym żylaki, zapalenie żył powierzchownych i nadmierna krzepliwość krwi. Warto jednak przy tym dodać, że skłonność do nadmiernej krzepliwości może być zarówno uwarunkowana genetycznie, jak i być efektem starzenia się organizmu czy zażywania doustnych środków hormonalnych.

 

Do najważniejszych czynników ryzyka zaliczają się także otyłość i niewłaściwa dieta. Żyłom nie służą duże ilości tłuszczów zwierzęcych, cukru, kawy, alkoholu, a także nikotyna.

 

Powstaniu zakrzepicy sprzyjają ponadto urazy, operacje chirurgiczne, ciąża, unieruchomienie w wyniku choroby oraz stojący lub siedzący tryb życia. Prawidłową pracę układu krążenia mogą zakłócać również częste przegrzewanie nóg, ciasna odzież czy zakładanie nogi na nogę.

 

Jak zapobiegać chorobie zakrzepowej?

 

Chcąc zminimalizować ryzyko wystąpienia zakrzepicy, powinniśmy wprowadzić kilka zmian w swoim trybie życia. Przy długim siedzeniu i staniu lub w trakcie podróży autokarem bądź samolotem starajmy się co jakiś czas ruszać stopami, stawać na palcach i piętach czy chwilę pomaszerować. Podczas jazdy samochodem róbmy też przerwy na rozprostowanie nóg.

 

Dbajmy także o zachowanie prawidłowej masy ciała, unikajmy tłustych potraw i słodyczy, a ponadto pijmy duże ilości płynów. Nie zapominajmy też o regularnej aktywności fizycznej. Szczególnie polecane są między innymi spacery, gimnastyka, pływanie oraz jazda na rowerze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *