Artykuły Kobieta Mężczyzna,  Artykuły medyczne,  Artykuły zdrowie

Jak dbać o higienę w trakcie ciąży

Najpierw zastanówmy się co to jest ta higiena? Najkrócej rzecz ujmując to zabiegi pielęgnacyjne i nie tylko mające na celu utrzymanie naszego ciała w jak najlepszej kondycji. Ważne jest żeby kobieta w ciąży dbała o swoje ciało ponieważ ma to wpływ na jej nienarodzone dziecko. W trakcie ciąży fizjologia kobiety może ulec zmianie. To czas oczekiwania i szczęścia ale i też pierwszych skutków ubocznych związanych z zajściem w ciąże. Często kobiety w tym okresie dużo bardziej się pocą, mają większe upławy i krwawią im dziąsła. Wobec tego należy w tym czasie zadbać specjalnie o siebie. Należy zadbać o regularne kąpiele lub prysznice.

Można zastanowić się w czasie ciąży nad specjalną wkładką do wanny zabezpieczającą przed upadkiem. Do kąpieli i po niej najlepiej używać kosmetyków łagodnych najlepiej przeznaczonych dla dzieci. Na rozstępy należy używać preparatów specjalnie przeznaczonych dla kobiet w ciąży. Swędzące piersi można smarować oliwką dla niemowląt. Bielizna ciężarnej powinna być przewiewna, nie krępująca ruchów. Przy dużych upławach należy używać wkładek higienicznych pamiętając o ich regularnej zmianie. Napar z szałwii lub rumianku można zastosować na krwawiące dziąsła.
Życie to najpiękniejszy dar, jaki został ofiarowany człowiekowi i grzechem byłoby nie korzystać z niego w pełni.
 
Co należy spożywać a czego unikać w ciąży?
Przede wszystkim należy spożywać kasze które są źródłem energii, zawierają witaminy i minerały tak potrzebne w tym specjalnym czasie i są bogate w błonnik który zapobiega zaparciom. Warzywa i owoce zawierają także bogactwo witamin i minerałów potrzebnych do budowy nowego organizmu. Warzywa zielone takie jak groszek zielony czy brokuły mają w sobie żelazo które zapobiega występowaniu anemii u ciężarnej. Potrawy mięsne nie powinny być zbyt tłuste co zapobiega napadom zgagi wśród ciężarnych. Zawierają one również żelazo. Następnym dobroczynnym pokarmem dla kobiet w ciąży są ryby których spożywanie zapobiega przed chorobami serca, układu nerwowego i nowotworami.
Do picia wskazane są mało słodkie soki owocowe i wody niegazowane, niskozmineralizowane. Nie należy natomiast spożywać tłustych, ciężkostrawnych potraw które mogą wywołać zgagę. Kobiety w ciąży nie powinny również pić dużej ilości kawy i czarnej herbaty .Posiłki należy spożywać w małych, częstych dawkach w nie nerwowej atmosferze. Co może zapobiec częstym mdłościom. Należy również pamiętać aby tuż po posiłku nie kłaść się spać  ponieważ może to również wywołać napady zgagi.

Patrz również: kliniki ginekologiczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *