Artykuły medyczne,  Artykuły zdrowie

Jak i dlaczego należy uzupełniać kwasy omega w diecie?

Omega w produktach, które mało kto spożywa

Stwierdzono, że najzdrowsze społeczeństwa posiadające w diecie dużo kwasów omega żyją w okolicach mórz i oceanów. Z krajów europejskich mogących pochwalić się takim zdrowiem wyróżniamy Włochy, Hiszpanię, Portugalię i Grecję. Ich granice w dużym stopniu łączą się z morzem i to właśnie morskie ryby oraz owoce morza stanowią o prawidłowym spożyciu kwasów omega 3 w ich diecie. Także niektóre ryby jeziorowe czy rzeczne posiadają ich niemal idealny rozkład. Przykładem może być łosoś czy pstrąg. Dieta śródziemnomorska kojarzona z tymi krajami opiera się także o spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, która również posiada w swoim składzie wartościowe kwasy tłuszczowe. Wśród produktów spożywczych, które powinno się spożywać na co dzień nie może zabraknąć także orzechów i nasion. Dobrym wyjściem jest zakup orzechów włoskich lub nerkowców sprowadzanych z Brazylii. Z dostępnych w Polsce nasion idealne będą pestki z dyni.

Suplementy to połowa sukcesu

Liczne telewizyjne reklamy zachęcają do kupowania suplementów diety. Każda reklama podkreśla, że są one jedynie uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania. Oznacza to, że przynajmniej połowa substancji przyjmowanej jako suplement musi być uzupełniona w postaci jedzenia. Nie inaczej jest z kwasami omega 3. Ich przyjmowanie polecane jest przede wszystkim osobom starszym oraz uprawiającym regularnie sport. W końcu ich działanie opiera się także na wzmacnianiu mięśnia sercowego, od którego zależy długość i jakość naszego życia. Wśród produktów wartych polecenia jest megared omega 3 w wersji Krill oil oraz extra strong. Większość producentów suplementów zawierających kwasy tłuszczowe idzie na skróty korzystając z najbardziej powszechnych źródeł. Jest to albo zwykły tran zamknięty w kapsułce albo olej roślinny na przykład rzepakowy. Produkt Megared zawiera olej z kryla arktycznego. Jest to skorupiak podobny do małych krewetek. Badania potwierdzają, że pozyskany z niego olej jest jednym z najlepiej przyswajalnych i wartościowych dla ludzkiego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *