Artykuły medyczne,  Artykuły zdrowie

Jednonienasycone tłuszcze

Wbrew temu, co opisują niektóre restrykcyjne diety, produktów tłuszczowych nie może w naszym jadłospisie brakować. Rzecz jasna – kluczowa jest tutaj jakość owych tłuszczy. I tak możemy wyróżnić nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Spożycie żywności zawierającej te pierwsze faktycznie warto ograniczyć.

 

A mowa tu o takich produktach, jak masło i inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (smalec, słonina), twarde margaryny, olej palmowy oraz kukurydziany, a także produkty mięsne (zwłaszcza kiełbasy czy inne przetworzone), mięso wołowe i wieprzowe, tłusty nabiał (mleko, sery), ciasta oraz pokarmy przetworzone bądź półprzetworzone. Warto natomiast zwiększyć w diecie ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wyróżniamy jedno – i wielonienasycone postacie tych substancji. Kwasy jednonienasycone, o których będzie mowa poniżej, zaliczają się do tzw. dobrych tłuszczy.

 

Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. To dzięki zawartości tłuszczu w posiłkach ludzki organizm może lepiej przyswajać witaminy. Prócz tego tłuszcze stanowią niezbędne i skondensowane źródło energii, są składnikiem błon w komórkach, a także biorą udział w wytwarzaniu niektórych hormonów. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (z których najlepiej znanym i opisanym jest kwas oleinowy omega-9)posiadają dodatkowo właściwości ochronne – wspomagają pracę serca oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Prócz tego z ich udziałem możemy zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego w organizmie, a nawet wpłynąć korzystnie na zawartość cholesterolu HDL, warunkującego prawidłowe funkcjonowanie krwioobiegu i mięśnia sercowego. Bardzo łatwo i tanim kosztem można je włączyć do jadłospisu – przy okazji eliminując część produktów zawierających tłuszcze nasycone. Warto spożywać produkty obfitujące w kwasy jednonienasycone, takie jak awokado, orzechy, szczególnie włoskie i ziemne, a podczas gotowania czy przyrządzania potraw "na zimno" korzystać z oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek jako zamiennika dla masła czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

Optymalna dieta to jeden z dwóch podstawowych elementów profilaktyki przeciw wszelkim chorobom – głównie tym z grupy cywilizacyjnych, ale nie tylko. Tłuszcze jednonienasycone mogą stanowić pomocny składnik, jeśli obawiamy się chorób serca, wzrostu złego cholesterolu czy problemów naczyniami krwionośnymi. Z awokado można robić pasty do kanapek, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Owoce te są łatwe w przygotowaniu, o ile sięgniemy po dojrzałe awokado. Oliwę z oliwek natomiast, będącą jednym z głównych źródeł kwasów jednonienasyconych łatwo stosować w codziennej kuchni. Można z nią przygotowywać zarówno potrawy pieczone, duszone, jak i sałatki. Warto zaznaczyć, że jako stanowi ona podstawę jednej z najzdrowszych kuchni na świecie – a mianowicie śródziemnomorskiej. Orzechy – także bogate w kwasy jednonienasycone często są przez nas odrzucane ze względu na bardzo dużą kaloryczność. Tymczasem prócz tłuszczy zawierają one jeszcze mnóstwo białka. I po raz kolejny kluczem do zbilansowanych posiłków pozostaje ilość poszczególnych składników. Zbilansowane posiłki powinny dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin, minerałów. Przede wszystkim jednak należy dostosować porcję i wartości energetyczne potraw do naszego zapotrzebowania, związanego zarówno z podejmowanymi na co dzień aktywnościami, jak i wiekiem, wagą czy płcią. Choć kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone należą do grupy tzw. "dobrych" tłuszczy, to musimy mieć na uwadze, że proporcja wszelkich tłuszczy w naszych posiłkach nie powinna przekraczać 25-30%, z czego energia pochodząca z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać połowy tej wartości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *