Nowości medyczne

Kwas foliowy: ważny nie tylko w ciąży

Kwas foliowy jest niezbędny nam wszystkim m. in. do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego. Pierwiastek ten ma szczególne znaczenie dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Udowodniono, że kwas foliowy podawany kobietom przed poczęciem i w pierwszych 12-tu tygodniach stanu błogosławionego powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego u dzieci.

Kwas foliowy i jego pochodne wchodzą w skład grupy związków zwanej folianami. Należą one do witamin z grupy B, nazywa się je także witaminą B9. Kwas foliowy pomaga w prawidłowej produkcji krwi i prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Niedobór folianów może prowadzić m.in. do anemii, chorób układu krążenia, osteoporozy, nowotworów, a także wrodzonych wad rozwojowych ośrodkowego układu nerwowego (zwanych wadami cewy nerwowej).

Dlatego musimy o nich pamiętać, komponując naszą dietę. Najwięcej kwasu foliowego znajduje się w surowych zielonych warzywach, np. brukselce, szpinaku, bobie, szparagach, sałacie i brokułach. Znajdziemy go także w pełnych ziarnach zbóż, grochu i fasoli, kurzej wątróbce, jajkach oraz owocach cytrusowych.

Trzeba pamiętać, że kwas foliowy jest słabo wchłaniany. Szacuje się, że organizm człowieka przyswaja połowę folianów pochodzących z żywności. W związku z tym nawet optymalna dieta nie zapewni nam wystarczającego spożycia dziennego tego pierwiastka, zwłaszcza w okresach zwiększonego zapotrzebowania. Warto zaznaczyć, że syntetyczny kwas foliowy zawarty w farmaceutykach wchłania się prawie w 100 proc.

Kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet przed ciążą i w ciąży. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje także w okresie karmienia piersią. Wyrównanie niedoboru kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i stosowanie odpowiedniej suplementacji w pierwszych tygodniach ciąży jest skutecznym sposobem zapobiegania wadom cewy nerwowej, czyli wrodzonym wadom rozwojowym ośrodkowego układu nerwowego. Należą do nich bezmózgowie oraz przepukliny mózgu i rdzenia. Naukowcy udowodnili, że stosowania kwasu foliowego w okresie bliskim poczęcia i w pierwszych 12-tu tygodniach ciąży, powoduje znaczne zmniejszenie częstości występowania wad cewy nerwowej (od 50–70 proc.). Wady te powstają w pierwszych 4 tygodniach rozwoju zarodka, stąd zalecenie by każda kobieta planująca ciążę rozpoczęła suplementację kwasu foliowego na co najmniej miesiąc przed planowanym poczęciem i kontynuowała ją do końca pierwszego trymestru ciąży. Przed poczęciem zaleca się przyjmowanie 400 µg kwasu foliowego na dobę (tyle kwasu foliowego znajdziemy w preparacie Szelazo+SR). W okresie ciąży dawkę ustala lekarz. Nie zapominajmy także o partnerach. Specjaliści rekomendują przyjmowanie kwasu foliowego również mężczyznom, którzy chcą zostać ojcami[1].

Szelazo+SR to nowoczesny suplement diety zawierający żelazo chelatowane. Chelat żelaza jest najlepiej przyswajaną i najlepiej tolerowaną przez organizm ludzki formą tego mikroelementu. Można go stosować bez obaw o nudności, biegunki, zaparcia, czy bóle żołądka, na które najczęściej skarżą się osoby stosujące preparaty żelaza starszej generacji. Szelazo+SR ma postać kapsułki o przedłużonym uwalnianiu (SR), co sprzyja lepszemu wchłanianiu oraz lepszej tolerancji codziennego przyjmowania preparatu. Zawarta w produkcie witamina C uczestniczy we wchłanianiu żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wzmacniają efekt krwiotwórczy suplementacji tego pierwiastka.

Szelazo+SR dostępne jest w aptekach bez recepty. Ceny sugerowane Szelazo+SR w aptekach: opakowanie zawierające 30 kapsułek – ok. 18 PLN, opakowanie zawierające 60 kapsułek – ok. 26 PLN.

Więcej informacji, porad i ciekawostek dotyczących diety bogatej w żelazo i suplementacji tego pierwiastka można znaleźć na www.szelazo.pl .

 


[1]Komunikat został opracowany na podstawie: Strona internetowa Medycyny Praktycznej:http://ciaza.mp.pl/przebiegciazy/show.html?id=63113; Instytut Żywności i Żywienia „Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja" 2012

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *