Niedobór żelaza ? problem globalny

Szacuje się, że nawet co piąta kobieta znajduje się w grupie ryzyka, zagrożonej niedoborem żelaza [2].

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. Niedobory tego pierwiastka prowadzą do niedokrwistości, zwanej także anemią. 

Pomimo rozwoju naukowego i gospodarczego, niedobór żelaza pozostaje bardzo istotnym problemem zdrowia publicznego. Zdaniem ekspertów WHO ma on charakter epidemii. Organizacja szacuje, że na niedokrwistość, której przyczyną w wielu przypadkach jest niedobór żelaza, cierpi aż 2 miliardy osób. Stanowi to ponad 30 proc. populacji świata. Specjaliści WHO zwracają uwagę, że niedobór żelaza i anemia związane są nie tylko z poważnymi konsekwencjami dla zdrowia. Ich zdaniem wpływają także na zmniejszenie wydajności w pracy, a co za tym idzie są przeszkodą w rozwoju społeczeństw i przyczyniają się do poważnych strat ekonomicznych[3].

Przytoczone dane epidemiologiczne WHO w znacznym stopniu dotyczą krajów zmagających się z niedostatkami żywności. Jednak niedobór żelaza jest także istotnym problemem na obszarach rozwiniętych, gdzie inne formy niedożywienia zostały już w zasadzie wyeliminowane[4]. Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób (CDC) podaje, że niedobór żelaza jest najczęstszym zaburzeniem żywieniowym i najważniejszą przyczyną anemii w Stanach Zjednoczonych[5].

Na niedobór żelaza najbardziej narażone są kobiety. Problem dotyczy zwłaszcza kobiet w ciąży, nastolatek, sportsmenek oraz obficie miesiączkujących. Warto wiedzieć, że w czasie menstruacji kobieta traci około 40 mg żelaza.

Za niedobór żelaza odpowiada także nieprawidłowo zbilansowana dieta. Współczesne sposoby przygotowywania posiłków coraz częściej prowadzą do utraty najważniejszych pierwiastków i witamin. Żywność wysoko przetworzona jest nierzadko uboga w najważniejsze dla ludzkiego organizmu składniki odżywcze odgrywające istotną rolę w procesach krwiotwórczych. Rośnie też popularność diet odchudzających oraz wegetarianizmu. Wszystko to wpływa na mniejsze spożycie produktów, które są ważnym źródłem żelaza.

WHO rekomenduje suplementację żelaza[6] jako jedno z działań, które pozwala ograniczać występowanie niedoboru żelaza i niedokrwistości. Suplementacja tego pierwiastka zalecana jest przede wszystkim kobietom w ciąży i obficie miesiączkującym, ale też wegetarianom oraz osobom aktywnie poddawanym chemioterapii.

Trzeba pamiętać, że żelazo jest jednym z najsłabiej wchłanianych pierwiastków. Dotyczy to zarówno żelaza pochodzącego z pokarmów, jak i z produktów starszej generacji. Dlatego warto sięgać po nowoczesne suplementy diety takie jak Szelazo+SR, które zawiera żelazo chelatowane. Chelat żelaza jest najlepiej przyswajaną i najlepiej tolerowaną przez organizm ludzki formą tego mikroelementu.

Szelazo+SR to jedyny na rynku chelat żelaza, w którym zastosowano formułę przedłużonego uwalniania, co zwiększa wchłanianie i tolerancję codziennego przyjmowania preparatu.  Dodatkowo zawarta w produkcie witamina C uczestniczy we wchłanianiu żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wzmacniają efekt krwiotwórczy suplementacji tego pierwiastka.

Szelazo+SR to nowość na rynku. Suplement diety dostępny jest w aptekach bez recepty. Na rynek wprowadzono opakowania zawierające 30 i 60 kapsułek. Ceny sugerowane Szelazo+SR w aptekach: opakowanie zawierające 30 kapsułek – 19,50 PLN, opakowanie zawierające 60 kapsułek – 29 PLN.

Więcej informacji o produkcie można znaleźć na www.szelazo.pl. Na stronie prowadzony jest także blog, na którym znajdują się informacje, porady i ciekawostki dotyczące diety bogatej w żelazo i suplementacji tego pierwiastka.


 



[1] http://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/

[2] http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtualny-poradnik/art1120,niedobor-zelaza-jak-go-rozpoznac.html/?kPage=3

[3] http://www.who.int/nutrition/topics…

[4] http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/guidelines_for_Iron_supplementation.pdf?ua=1

[5] http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/vitamins/iron.html

[6] http://www.who.int/nutrition/publications…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *