Olej moringa w kuchni i w kosmetyczce

olej-moringa

W ostatnim czasie olej moringa zyskuje coraz większą popularność i nie ma w tym niczego zaskakującego – olej pozyskiwany z nasion drzewa długowieczności posiada wiele właściwości, za które pokochały go tysiące ludzi na całym świecie. Moringa ma bowiem świetne działanie prozdrowotne. Może być również remedium na wszelkie niedoskonałości skórne. Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, dlaczego warto stosować olej moringa zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji skóry czy włosów.

Olej moringa w kuchni

Olej moringa to doskonałe źródło kwasu oleinowego, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Dodatkowo obniża ciśnienie i zmniejsza lepkość krwi. Może być zatem stosowany w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Oprócz kwasu oleinowego moringa ma w sobie również antyoksydanty, sterole oraz witaminy A i E. Naukowcy udowodnili, że olej moringa wykazuje właściwości regenerujące i pozytywnie wpływa na wątrobę. Jego spożywanie może przyczynić się do niwelowania uszkodzeń tego organu przez toksyny, wirusy czy leki.

Olej moringa tłoczony na zimno możemy stosować do sosów, dressingów, a nawet majonezu. Nadaje się także do krótkotrwałego smażenia, choć w tym przypadku najlepiej sprawdza się ten rafinowany. Ponadto kilka kropel oleju moringa warto dodać do porannego koktajlu. Pamiętajmy jednak, że mimo swoich zdrowotnych właściwości, olej wciąż pozostaje tłuszczem, który w nadmiarze może nam zaszkodzić.

Olej moringa w kosmetyce

Olej moringa wykazuje zbawienne działanie na skórę oraz włosy. Możesz używać go jako oddzielnego kosmetyku do nawilżenia buzi, a także dodać kilka kropel oleju do ulubionego kremu czy serum. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zapobiega odwodnieniu, łagodzi podrażnienia i odżywia. Dodatkowo niweluje stany zapalne, wzmacnia regenerację naskórka oraz stabilizuje wydzielanie sebum. Na rynku dostępne są gotowe kosmetyki z olejem moringa. Zwróć jednak uwagę, by do ich produkcji używana była haitańska odmiana rośliny – wówczas możesz mieć pewność, że Twoja skóra będzie Ci wdzięczna za wybór takiego kosmetyku.

Olej moringa możesz również stosować jako remedium na choroby skórne. Wykazuje bowiem właściwości niwelujące zmiany łuszczycowe oraz przynosi ulgę osobom z atopowym zapaleniem skóry. Jako produkt naturalny działa bardzo delikatnie, więc nie musisz obawiać się o stan swojej cery.

Olej moringa zaleca się także do pielęgnacji włosów. Wmasowany w skalp wzmacnia cebulki oraz pomaga w walce z łupieżem. Może być stosowany także na całej długości kosmyków – wówczas zapobiega przesuszaniu włosów i chroni je przed działaniem czynników zewnętrznych.

Olej moringa to wyjątkowy produkt, z którego właściwości czepią osoby na całym świecie. Dołącz do nich i już dziś zamów naturalny olej z moringi haitańskiej, a będziesz zaskoczona jej działaniem!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *