Świeży i zdrowy sok

orange-1995079_1280

Coraz popularniejsze staje się ostatnio samodzielne przygotowywanie tego, co jeszcze niedawno jedynie się kupowało. Wiele osób przerzuciło się na robienie własnych dżemów i pozyskiwanie soków.

Są one dużo bardziej zdrowe niż wszystkie produkty, które można zakupić w sklepie. Nie posiadają bowiem konserwantów, ani żadnych chemikaliów, które dodawane są w produkcji przemysłowej. Wyciskarki wolnoobrotowe do soku to jedne z najchętniej kupowanych urządzeń do robienia soków. Charakteryzują się one tym, że nie mają wpływu na usuwanie z owoców i warzyw zdrowych składników. Sok jest bowiem robiony bez użycia ciepła, które to właśnie odpowiada za wyginięcie wielu witamin i wyparowanie minerałów. Świeżość, jaką zapewnia własnoręczne przygotowanie napojów w wyciskarce, związana jest przede wszystkim z tym, że przygotowuje się niewielkie ilości, które najczęściej są bardzo szybko spożywane. Jest to gwarancja najwyższej jakości soku. Wyciskarki wolnoobrotowe pozwalają na stworzenie własnej kompozycji smaków, jaką chce się osiągnąć. Można łączyć jabłko z marchwią, czy też wymyślić własny przepis na najsmaczniejsze i najzdrowsze napoje. Warto również zapoznać się z przepisami innych osób, które dzielą się swoimi doświadczeniami w internecie, lub w książkach kulinarnych.

Wiele sokowirówek posądza się o to, że nie wykorzystują w pełni tego, co można wyciągnąć z owoców. Wyciskarki wolnoobrotowe do owoców nie mają jednak takiego problemu. Nie raz zdarzyć się mogło, że zwykła sokowirówka wyrzucała resztki, z których nie został do końca wyciśnięty sok. Dzieje się tak na skutek słabej jakości sprzętu, albo zbyt dużego przeładowania go sporą ilością owoców w jednym momencie. Wyciskarki mają jednak tą zaletę, że powodują całkowite usunięcie soku z resztek, które lądują w specjalnym zbiorniku. Problem, jaki powstaje przy robieniu soku wydaje się więc rozwiązany. Wyciskarki wolnoobrotowe do warzyw są też niezbędnym elementem w kuchni ze względu na konieczność dolewania soków do niektórych potraw. Przykładowo, bardzo dobrym rozwiązaniem jest podanie surówki ze świeżej marchwi z sokiem, który został wcześniej wyciśnięty. Można również w ten sposób wzmacniać smak buraków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *