Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób wątroby i ich leczeniu. W zależności od rodzaju choroby może zapewnić nawet całkowite wyleczenie – np. gdy mamy do czynienia ze stłuszczeniem wątroby. Na co zwrócić uwagę w ustalaniu diety wspomagającej jej regenerację?

Produkty, które powinny znaleźć się w diecie

 

Gdy pojawiają się objawy dotyczące problemów z wątrobą, należy przyjrzeć się swojej dotychczasowej diecie. Dieta wspomagająca pracę wątroby powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Należy zwrócić uwagę na świeżość spożywanych produktów, ponieważ zepsute artykuły to dodatkowe obciążenie dla komórek wątrobowych ze względu na zawartość szkodliwych toksyn. W jadłospisie powinna znaleźć się odpowiednia ilość białka w postaci chudego nabiału, wędlin i ryb, ponieważ jego obecność stymuluje regenerację komórek wątroby. Zaleca się dodawanie do posiłków niewielkich ilości olejów roślinnych. Należy postawić na produkty nieprzetworzone: warzywa, owoce i produkty zbożowe. W stłuszczeniowej chorobie wątroby rekomendowane jest spożywanie jak największej ilości błonnika, który sprzyja redukcji masy ciała. Należy wypijać dziennie około 2 litrów wody.

 

Produkty, które należy wykluczyć

 

Wysokoprzetworzona żywność pełna konserwantów i barwników powinna być w ogóle wykluczona z diety każdego człowieka, ponieważ osłabia wątrobę i cały organizm. Należy wykluczyć tłuste mięsa oraz wędliny i generalnie wszelkie tłuszcze zwierzęce. Niepożądane są ponadto węglowodany proste, co oznacza konieczność rezygnacji ze słodyczy. Alkohol, mocna kawa i herbata to kolejne czynniki obciążające wątrobę i prowadzące do jej uszkodzeń. Jedna płaska łyżeczka soli w ciągu dnia to wystarczająca ilość tej przyprawy. Korzystanie z większej ilości soli nie służy zdrowiu. Należy również unikać ostrych przypraw, a także warzyw kapustnych i innych produktów wzdymających.

 

Przyrządzanie potraw – podstawowe zalecenia

 

Kiedy wątroba boli, konieczne jest zwrócenie uwagi na sposób przyrządzania potraw. Nie należy ich smażyć na dużej ilości tłuszczu. Jeżeli już decydujemy się na smażenie, powinno być beztłuszczowe. Najlepiej jednak potrawy gotować w tradycyjny sposób lub jeszcze lepiej na parze. Dobrą metodą jest pieczenie i grillowanie. Potraw nie należy odsmażać ani w żaden sposób odgrzewać. Warzywa powinny być spożywane w formie gotowanej lub w postaci startych albo drobno posiekanych kawałków w surówkach. W przypadku marskości wątroby wieczorny posiłek powinien obfitować w węglowodany. Więcej informacji na temat chorób wątroby i sposobów jej wspomagania można znaleźć tutaj: http://essentiale.pl/najczestsze-choroby-watroby.

 

Czy regularność spożywania posiłków ma znaczenie?

 

Dietetycy radzą, aby nie tylko w przypadku chorób wątroby jeść mniej, ale częściej. Dzięki temu pokarmy są lepiej trawione i nie dochodzi do gwałtownych wahań poziomu cukru. Najlepiej sięgać po małe objętościowo posiłki co 3-4 godziny. W ciągu dnia powinno ich być 4-6. Ważne, aby nie spożywać ich w pośpiechu, lecz przeżuwać dokładnie każdy kęs.